Kevään aikana pääkaupunkiseudun kouluissa ja päiväkodeissa on toteutettu keksintöprojekteja, joissa opettajat ja oppilaat ovat kokeilleet digitaalisen teknologian ja yhteisöllisten keksivien työtapojen mahdollisuuksia. Toiminta on osa Growing Mind -hanketta, jossa työskennellään yhdessä koulujen, opettajien ja oppilaiden kanssa oppimisen tukemiseksi ja etsitään uusia koulun kehittämisen ratkaisuja.
Keksintöprojekteissa oppilaat toimivat pienryhmissä ideoiden, suunnitellen ja toteuttaen omia tuotteitaan. Uutta luovan ongelmanratkaisun lisäksi projekti tarjoaa mahdollisuuden oppia yhdessä tekemistä, muiden ideoiden kuuntelemista ja epäonnistumisen sietämistä. Ryhmät kehittelevät ideaa ja toteutusta eteenpäin yhdessä opettajien, digitaalisen teknologian tuntevien tutoroppilaiden ja koulun ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa. Myös opettajat työskentelevät tiimeissä, ja keksinnöissä onkin yhdistynyt esimerkiksi käsityön, matematiikan, kemian, fysiikan ja kuvataiteen osaamista.
Koululaiset ovat kehittäneet huikeita keksintöjä kevään aikana. Alkuopetuksen oppilaiden luomasta tulevaisuuden kaupungista löytyy muun muassa lentävä leipomo, supermaailmanpyörä ja karkkiaikakone. Viidesluokkalaisten suunnittelemien pelien parissa voi harjoittaa loogista päättelyä tai vaikkapa oppia yleistietoa Euroopan maantiedosta. Arjen haasteisiin vastaavat esimerkiksi yläkoululaisten kehittämät säästämistavoitteita seuraava rahalipas, kierrätysmateriaaleista valmistettu valaistu huppari ja älypuhelimen lämpötilaa säätelevä säilytyspussi.
Toukokuussa Growing Mind -hanke toteuttaa keksintömessut, jossa osa oppilaista pääsee itse esittelemään projektejaan. Yleisölle avoin tapahtuma järjestetään maanantaina 20.5.2019 Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki).
Päivän ohjelma:
9.30 – 10.30 Alakoululaisten keksinnöt esillä messupisteillä Fönsterissä
10.30 – 11.00 Asiantuntijapuheenvuoro: Yläkoululaiset konkarikeksijät Aurinkolahden peruskoulusta kertovat projekteistaan
13.30 – 14.30 Yläkoululaisten keksinnöt esillä Fönsterissä ja Stagen kulmatilassa
15.00 – 15.30 Asiantuntijapuheenvuoro: Robotiikka nyt ja tulevaisuudessa, Jyrki Latokartano, puheenjohtaja, Suomen robotiikkayhdistys ry.
Tervetuloa kuuntelemaan, katselemaan ja ihmettelemään!
Tapahtuma on myös Facebookissa!